Unió de Pagesos denuncia que el preu de l’avellana es manté inferior al d’Itàlia en un 38% i al de Turquia en un 25%

Unió de Pagesos denuncia que el preu de l’avellana d’aquesta collita està en 0,50 euros la lliura per sota de la mitjana de la turca, i en 0,91 euros la lliura per sota de la mitjana de la italiana, sense que hagi una raó de mercat. El preu resulta un 38% inferior al d’Itàlia i un 25% inferior al de Turquia. Rafel Español, responsable de la Fruita Seca d’Unió de Pagesos, i Alex Pirvu, jove incorporat al sector, han explicat aquesta situació en una roda de premsa a Reus.

El sindicat valora que la collita d’aquest any és de molt bona qualitat, ja que la recol·lecció es va dur a terme en bones condicions climàtiques, i les avellanes, independentment del seu calibre, són sanes i molt bones des del punt de vista organolèptic. En aquest marc, els productors catalans haurien de rebre un preu adequat tenint en compte que els mercats internacionals es mostren forts, amb pujades les darreres setmanes, i operacions de venda d’avellana negreta (sobre 12 en gra) a 6,80 € el kg.

En canvi, els operadors d’avellana de l’Estat espanyol, tots amb seu a Catalunya, van iniciar la campanya a un preu mitjà d’1,50 € la lliura i s’hi mantenen. Per varietats, la negreta es va fixar a 1,75 € la lliura, però la comuna a 1,45€, la San Giovanni a 1,40€ i la Tonda a 1,60 € la lliura. Per contra, tant a Itàlia com a Turquia la campanya ha anat evolucionant amb preus a l’alça, des de la segona setmana de setembre, per un bon comportament del consum i una collita més curta de l’esperada a determinades zones.

Unió de Pagesos estima que ja s’han fet operacions de venda d’avellana que corresponen al 50% del volum total i, per tant, els preus d’ara determinaran molt el valor de la collita i dels ingressos finals dels productors. Per varietats, a Itàlia les Tonda oscil·len entre l’equivalent als 1,92 i 3,48 € la lliura, mentre que a la Llotja de Reus cotitza a 1,60 € la lliura, gairebé 30 cèntims d’euro la lliura per sota del preu més baix de les tondes italianes. La varietat Lunga San Giovanni es troba ara a Itàlia a 2 € la lliura, mentre que a la Llotja de Reus cotitza a 1,40 € la lliura, és a dir, 60 cèntims per sota la italiana. L’avellana de qualitat superior a Turquia, la Giresun, ha superat aquests dies les 19 lliures turques el kg closca, l’equivalent, amb l’actual canvi de moneda, a 3,07 € el Kg closca (2,46 € la lliura), mentre que la menys valorada es troba en 2,41 € el kg closca (1,93 € la lliura). També en aquest cas el preu mitjà a Reus és 43 cèntims d’euro inferior al mínim turc.

El sindicat fa més de 10 anys que denuncia que els preus cotitzats per l’avellana a l’Estat espanyol a través de Llotja de Reus són inferiors respecte dels preus en origen als principals països productors, Turquia i Itàlia. Per a Unió de Pagesos, aquestes diferències són injustificables, i més tenint en compte els costos materials i laborals d’obtenció de les avellanes a Turquia. Però el nivell de desfasament és en aquests moments inversemblant i perjudica greument els productors catalans, que el 2018 van patir una de les pitjors collites que es recorden i de la qual esperaven recuperar-se’n el 2019, amb una collita mitjana de molt bona qualitat i a preus raonables, en coherència amb els mercats internacionals. Els preus que s’estan pagant ara se situen per sota el cost de producció, de mitjana en 2 € la lliura.

El sindicat denunciarà la situació actual en el marc de la reunió que el Departament d’Agricultura ha convocat el 2 de desembre amb la resta d’organitzacions agràries i organitzacions de productors de fruita seca per abordar la problemàtica dels preus de la fruita seca. A més, estudiarà informar l’Autoritat de la Competència sobre la diferència injustificada de preus.