La Policia Local de Constantí alerta de l’augment de denúncies per delictes d’estafa per Internet

La Policia local de Constantí alerta d’un increment significatiu de denúncies per delictes d’estafa comesos a través d’Internet o per via telefònica mitjançant el robatori de dades personals, targetes de crèdit, etc. És el que s’anomena phishing (suplantació d’identitat de proveïdor). Avui en dia, amb la proliferació de les xarxes socials i l’ús d’Internet a la gairebé pràctica totalitat de les nostres activitats, són cada vegada més freqüents aquests supòsits.

El phishing és l’intent d’aconseguir informació personal de forma fraudulenta mitjançant correu o aplicacions de missatgeria instantània i suplantant una entitat pública o empresa, generalment amb l’objectiu de treure algun benefici econòmic. El sergent de la Policia Local de Constantí, Lluís Molina, ha explicat al programa “Un dia més” de Constantí Ràdio que en els últims tres anys s’ha disparat el nombre de denúncies per aquests tipus de delicte al municipi. Tot i no tractar-se de quantitats molt elevades, els supòsits d’estafa s’han produït d’una forma molt reiterada.

El sergent de la Policia local, Lluís Molina, ha explicat que el supòsit més habitual és que l’usuari rebi un correu electrònic informant que li correspon un suposat abonament econòmic, i que les estafes acostumen a fer referència a casos de comerç electrònic o de banca a través d’Internet.

Molina ha recordat les mesures estàndards a tenir en compte en cas de rebre un missatge o correu electrònic d’aquest tipus. En aquest sentit, recomana no obrir correus d’usuaris desconeguts i eliminar-los directament, no contestar en cap cas aquest tipus de correu, no descarregar fitxers adjunts d’aquests tipus, no clicar l’enllaç, abans d’introduir nom d’usuari i contrasenya en una web cal comprovar el certificat, i denunciar o posar en coneixement a l’organisme afectat.