En marxa a la URV un nou programa de reciclatge tecnològic per reciclar més envasos i millor

La Universitat Rovira i Virgili, Ecoembes i la Generalitat han posat en funcionament un nou programa de reciclatge tecnològic anomenat “Reciclos”, que busca mobilitzar els ciutadans i la comunitat universitària per reciclar millor els envasos destinats al contenidor groc. La iniciativa utilitza la intel·ligència artificial, el tractament de dades i la ludificació per connectar l’usuari amb la paperera cada cop que recicla. Això li permet obtenir punts (“Reciclos”), que es podran destinar a tres projectes socials: de mentoratge social de nens, de foment del benestar animal o de combat de l’assetjament laboral.

Els usuaris que hi vulguin participar han de dipositar les llaunes i les ampolles de plàstic a les papereres intel·ligents que es troben als edificis del campus Sescelades, al costat de les màquines expenedores. Aleshores podran sumar els punts “Reciclos” a l’opció que més convingui. Si es volen aportar als projectes socials, els punts se sumaran automàticament a la causa en dipositar l’ampolla a la paperera.

En canvi, si es volen sumar al compte personal, cal registrar-se al web app de Reciclos a la URV, fer una fotografia a la llauna o a l’ampolla de plàstic que es vol reciclar, on es vegi clarament el codi de barres i la paperera intel·ligent, i dipositar-la. Un cop fet aquest procediment, l’usuari rebrà els punts que podrà bescanviar per premis de recompensa personal.

Aquest projecte pioner finalitzarà al desembre de 2019, moment a partir del qual s’estudiaran els resultats obtinguts i es valorarà la seva continuïtat. D’aquesta manera es posa a disposició de la comunitat universitària una eina que millorarà la qualitat i la quantitat d’envasos que es reciclen.

La iniciativa està impulsada per Ecoembes, l’organització medi ambiental que coordina el reciclatge d’envasos a tot el territori de l’Estat, i la Generalitat de Catalunya, i s’emmarca en el projecte pilot Reciclatge 5.0, que es desenvolupa des de TheCircularLab, el centre d’innovació d’Ecoembes.