El temporal es reforçarà a partir d’avui a la tarda

Entre la matinada i el matí d’avui ja ha plogut arreu del país, amb quantitats superiors als 20 mm al delta de l’Ebre, Camp de Tarragona i alguns sectors del Pirineu, si bé en general la precipitació acumulada ha estat poc abundant (de 5 a 20 mm). Fins a la 1 del migdia, la pluja més abundant s’ha recollit a l’Illa de Buda (Montsià), amb 40,6 mm. En alguns sectors del Pirineu ha nevat a partir de 2.000 – 2.500 m al llarg del matí, amb gruixos inferiors als 5 cm, però posteriorment la cota de neu ha pujat clarament per sobre de 2.500 m i ja només neva als cims culminants de la serralada.

La predicció indica que el temporal, que donarà lloc a pluja general, revifarà a partir de mitja tarda i fins dimecres al matí, quan es preveu que s’enregistrin les quantitats més importants d’aigua. En tot l’episodi es podran acumular quantitats de més de 100 mm de pluja a punts de la meitat est i de la resta del litoral i del prelitoral, i localment més de 200 mm a punts de l’interior del quadrant nord-est de Catalunya.

A banda, aquesta pertorbació dóna lloc a vent fort de component est, que afectarà sobretot les zones elevades, el litoral i el prelitoral, amb ratxes que podran superar els 70 km/h. Com a conseqüència d’aquest vent s’alterarà l’estat de la mar i es preveuen onades màximes de més de 2.5 metres a qualsevol punt de la costa, amb mar de fons de l’est, i fins i tot de més de 4 metres a la Costa Brava.

Per aquest motiu, el Servei Meteorològic de Catalunya ha emès avisos de Situació Meteorològica de Perill per acumulació de pluja (de fins a grau 5 de perill sobre un màxim de 6), per intensitat de pluja, per vent i per onatge. Els models meteorològics indiquen que la pertorbació s’anirà debilitant al llarg de dimecres, alhora que s’allunyarà de Catalunya.