Càrregues policials i aldarulls a Tarragona després de la concentració convocada per Òmnium i l’ANC

Els Mossos d’Esquadra i la Policia Nacional han carregat aquest dimarts contra alguns manifestants que s’havien concentrat davant de la subdelegació del govern espanyol a Tarragona per protestar per la sentència del procés. Els agents han actuat després que alguns manifestants els hagin llançat objectes. Uns llançaments que s’han produït un cop ha acabat la seguda convocada per Òmnium Cultural i ANC. Després de la càrrega hi ha hagut aldarulls i barricades pels carrers propers. Mossos, Policia Nacional i Guardia Civil han acabat fent un fort desplegament davant la subdelegació. Els Mossos han informat que han detingut tretze persones per “desordres públics o atemptat a agents de l’autoritat”, i hi ha hagut diversos ferits.Òmnium Cultural i ANC han convocat a les vuit del vespre una seguda per protestar per la sentència del procés, que ha congregat alguns milers de persones. L’acte l’ha presentat el músic constantinenc Joan Reig i s’han llegit cartes dels condemnats pel Suprem i fragments dels al·legats finals que van fer en el judici. Alguns concentrats han portat espelmes, seguint les indicacions de l’ANC i Òmnium.

Tensió en augment
L’acte s’ha desenvolupat amb normalitat, si bé en els compassos finals els agents tant de Mossos d’Esquadra com Policia Nacional han reforçat les seves posicions davant la subdelegació en rebre l’impacte d’una ampolla de plàstic per part d’un grup de manifestants, majoritàriament joves. Un cop ha finalitzat la concentració convocada per les entitats socials alguns manifestants han començat a llençar globus de pintura groga, ampolles de plàstic i de vidre, llaunes i altres objectes contra els agents. La resposta ha estat començar a desplaçar les furgonetes cap a l’interior de la plaça, que han rebut l’impacte de més objectes i puntades de peu.

La tensió ha crescut encara més quan a la plaça Imperial Tarraco han aparegut dues persones ensenyant banderes espanyoles als manifestants. Els agents les han protegides i n’han amagat almenys una dins l’edifici de la subdelegació. Aleshores han començat les càrregues policials. Els agents dels dos cossos han utilitzat les defenses i, els Mossos, també han disparat projectils de foam. També s’han sentit salves i agents de la Policia Nacional anaven equipats amb llançadores de bales de goma. Els concentrats s’han retirat uns metres i alguns han arrencat llambordes de l’estany del centre de la plaça Imperial i les han llençat contra els agents. També han cremat papereres i contenidors.

Després d’uns minuts de calma tensa els aldarulls s’han traslladat a la Rambla Nova on hi ha hagut noves càrregues policials que han fet córrer els concentrats carrer amunt. Allà s’han fet forts i han utilitzat contenidors per fer diferents barricades en diversos trams. Els cossos policials han rebut reforços, si bé principalment s’han replegat a la plaça Imperial. Altres unitats han anat desplaçant-se Rambla Nova amunt. Davant la seu de l’Agència Tributària han fet una petita foguera i hi ha llençat objectes. Amb el pas dels minuts s’han anat dispersant en grups petits per diversos llocs de la ciutat.

Els Mossos d’Esquadra també han intervingut en altres zones de la ciutat, com ara la plaça de la Font, en la qual han entrat amb furgonetes davant la sorpresa de les persones que estaven a les terrasses. A la Rambla Vella, també hi ha hagut contenidors cremats. Tots ells han estat apagats progressivament per dotacions dels Bombers.

Càrregues amb ferits
Durant les càrregues els agents han disparat projectils de foam. Segons fonts policials, han actuat davant d’un grup d’unes 500 persones amb “actitud molt agressiva” i argumenten que han intervingut “per garantir la seguretat i guanyar espai”. Segons els Mossos s’han produït tretze detencions per “desordres públics o atemptat a agents de l’autoritat”.

El Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM), per la seva banda, ha apuntat que han fet vuit assistències, quatre de les quals s’han donat d’alta in situ mentre que les altres quatre han estat traslladades a centres hospitalaris. L’Hospital de Santa Tecla ha informat que ha atès vuit persones, quatre homes i quatre dones. D’aquestes vuit, cinc han rebut l’alta mèdica per contusions lleus i dues més “la rebran en breu”, segons ha apuntat el centre en un comunicat emès poc després de dos quarts d’una de la matinada. A banda, un home de 22 anys queda ingressat per una contusió toràcica. Sis dels ferits “presentaven lesions per impacte de projectils de goma/foam o similar”, segons Santa Tecla.

Entre els manifestants que han patit les càrregues hi havia el secretari primer de la Mesa del Parlament, Eusebi Campdepadrós, que ha rebut l’impacte de defenses dels agents de la Policia Nacional. Segons ha explicat el mateix Campdepadrós, s’ha identificat com a diputat davant dels agents, que l’han colpejat igualment.