Les DOP Siurana i Garrigues afronten amb neguit l’aplicació d’aranzels del 25% als EUA

El president de la Denominació d’Origen Protegida (DOP) Siurana, Antoni Galceran, assegura que la possible aplicació per part dels EUA d’un aranzel del 25% a l’oli d’oliva procedent de l’Estat és una situació “greu” per als productors. Una visió que comparteix en bona mesura Enric Dalmau, el seu homòleg a la DOP Garrigues, si bé el volum d’exportació que fan a Nord-Amèrica no és massa gran.

L’entrada en vigor de la taxa està fixada per al 18 d’octubre, després que l’Organització Mundial del Comerç (OMC) hagi autoritzat els Estats Units a imposar sancions comercials a la Unió Europea per valor de 6.900 milions d’euros, arran de les ajudes que països europeus havien donat a l’aeronàutica Airbus per competir contra la nord-americana Boeing. Galceran considera que això els pot fer baixar les exportacions als EUA per l’increment de preu i perquè altres competidors tindran avantatge en aquest mercat.

L’oli d’oliva és un dels productes afectats per l’aplicació dels aranzels que vol aplicar l’administració Trump, juntament amb el vi, els licors o el porc, entre altres. Les taxes només s’aplicarien als productes procedents d’Espanya, França, Alemanya i el Regne Unit. El president de la DOP Siurana, Antoni Galceran, assegura que la situació és “greu”, si bé reconeix que encara no saben ben bé les repercussions que tindrà. A Galceran li preocupa que hi ha països europeus productors d’oli com Itàlia, Grècia o Turquia que no estan afectats per la decisió de l’OMC, i això deixa l’oli de Siurana en un clar desavantatge competitiu a l’hora de vendre als EUA. La implantació dels aranzels farà que el preu de l’oli exportat sigui més elevat. Per intentar minimitzar la possible pèrdua de vendes, Galceran només hi veu dues opcions: o el consumidor nord-americà paga més pel producte, o baixa el preu en origen. Al seu parer, “el més lògic” és el segon supòsit, fet que implicaria que “rebessin els pagesos”, que cobrarien menys.