El Govern es compromet a “avançar sense excuses cap a la república” en el segon aniversari de l’1-O

El Govern s’ha compromès a “avançar sense excuses cap a la República”, en el segon aniversari de l’1-O. En un acte al Pati dels Tarongers del Palau de la Generalitat aquest dimarts al matí, el president de l’executiu, Quim Torra, i el vicepresident, Pere Aragonès, han llegit el Compromís del Primer d’Octubre, acompanyats dels consellers i conselleres del Govern i alts càrrecs de la Generalitat. El text també reivindica el 3-O, i afirma que “l’esperit” d’aquell dia i el del referèndum és amb el que cal encarar els “desafiaments del futur”. “Sempre amb un compromís innegable i inqüestionable amb la pau, el diàleg, la voluntat popular, el vot i la democràcia”, afegeix la declaració.

L’executiu s’ha compromès amb la radicalitat democràtica, amb el dret d’autodeterminació, amb el diàleg, amb la cohesió social, amb el respecte escrupolós dels drets humans, els drets civils i les llibertats col·lectives. “[El Govern] es compromet a avançar sense excuses cap a la República Catalana, perquè sigui una realitat. Es compromet a persistir fins aconseguir la llibertat de les preses i els presos polítics i el retorn de les persones exiliades”, continua la declaració. L’executiu es compromet a fer aquest camí “democràticament i pacíficament”, tal com ha llegit Torra.

Tot seguit, el president ha asseverat que l’1-O “serà sempre una jornada fundacional del republicanisme d’avui a Catalunya”. “Aquell dia, la societat catalana es va apoderar i va plantar cara a la barbàrie”, ha prosseguit el president, que ha remarcat que la societat catalana va defensar les urnes i els seus drets “assumint totes les conseqüències, essent colpejats i agredits per les forces enviades pel govern espanyol”.