La URV dona a conèixer vint espanyols morts en camps de concentració alemanys dels quals no es tenia notícia

El passat 9 d’agost el Butlletí Oficial de l’Estat (BOE) va publicar un edicte del Ministeri de Justícia amb la relació de 4.427 espanyols morts a Mauthausen i a altres camps de concentració alemanys i obria un termini per presentar al·legacions i sol·licitar correccions, pas previ per fer la inscripció de les defuncions al Registre Civil central.

El Centre d’Estudis sobre Conflictes Socials (CECOS) de la Universitat Rovira i Virgili va presentar el dia 9 al Ministeri de Justícia documents originals alemanys sobre vint espanyols que van morir en camps de concentració i no estan registrats a la llista del BOE ni al llibre memorial dels espanyols deportats als camps nazis, publicat en 2006 per Benito Bermejo i Sandra Checa, que continua sent la principal font d’informació sobre els gairebé 10.000 espanyols deportats a Alemanya.

Aquestes persones van morir als camps de Neuengamme (Hamburg), Bergen Belsen (Baixa Saxònia), Buchenwald (Turíngia), Mittelbau Daura (Turíngia), Natzweiler (Alsàcia, França) i Stutthof (Gdansk, Polònia). Encara no se’n tenen gaires dades. La majoria eren exiliats de la Guerra Civil deportats des de França per motius polítics. Cinc van ser desterrats des de França i Bèlgica perquè eren jueus sefardites. Uns altres treballaven a Alemanya i van acabar als camps per diversos motius. La llista reprodueix sense pràcticament correccions els documents originals nazis i també inclou dos espanyols que van morir a l’hospital dies després de l’alliberament.