Els pagesos de l’avellana faran una tractorada demà per denunciar “l’oligopoli” de les empreses compradores

El sector de l’avellana del Camp de Tarragona tornarà a treure els tractors al carrer aquest dimarts, 10 de setembre, per denunciar “l’oligopoli” de les empreses compradores, a qui acusen de “forçar els preus a la baixa”. La protesta sortirà a les nou del matí des de Reus, anirà en marxa lenta fins a Riudoms i el Morell, i acabarà a la Selva del Camp. Els pagesos es concentraran davant les sis principals empreses per denunciar que els estan “enfonsant”, segons el responsable de la fruita seca d’Unió de Pagesos, Rafel Español. El sector ha tornat a denunciar aquest divendres que les cotitzacions de la Llotja de Reus són uns 40 cèntims inferior que la d’Itàlia i Turquia, i ha instat el Departament d’Agricultura a fer ús de l’Observatori Agroalimentari de Preus i sancionar, si cal.

Unió de Pagesos ha cridat a la mobilització a la pagesia de la fruita seca i la garrofa dimarts per traslladar a la ciutadania i a les administracions el què consideren “un abús” per part de les empreses que compren avellana als agricultors catalans. Segons ha denunciat aquest dijous el sindicat, els operadors privats d’avellana, mitjançant el reglament de la Llotja de Reus, són els que acaben determinant els preus que publica aquest ens de referència. Els preus fixats dilluns passat són uns 40 cèntims inferiors, de mitjana, als d’Itàlia i Turquia. Mentre aquí la lliura d’avellana negreta es cotitza a 1,70 euros i la resta de varietats oscil·len entre 1,45 i 1,55 euros, els principals mercats competidors tenen uns preus d’entre 1,70 i 2,30 euros la lliura.