El Govern promou la innovació basada en 5G en la indústria química i petroquímica de Tarragona

L’Edifici de l’Autoritat Portuària de Tarragona acollirà dilluns vinent, 8 de juliol, de 9 a 13 h, la quarta jornada de divulgació territorial organitzada pel Departament de Polítiques Digitals per promoure la demanda de serveis innovadors entorn a la 5G en sectors estratègics de l’economia catalana. La jornada, que compta amb la col·laboració de 5G Barcelona, reunirà entitats i empreses que desenvolupen projectes en l’àmbit de la 5G i actors del sector industrial químic i petroquímic interessats a digitalitzar els seus processos gràcies a la innovació tecnològica.

El secretari de Polítiques Territorials, David Ferrer, obrirà la jornada, en què també hi intervindrà el director general d’Innovació i Economia Digital, Dani Marco. La indústria química i petroquímica de Tarragona és, sens dubte, un sector estratègic i un dels dinamitzadors més potents d’ocupació a la zona: representa el 50% de tota la indústria química a Catalunya i el 25% a l’Estat i genera 11.000 llocs de treball directes i indirectes, a més de 35.000 llocs de treball induïts, derivats de l’existència d’aquesta indústria al territori.

Tarragona té el pol petroquímic més potent del sud d’Europa i un dels més importants del continent, amb prop de 30 empreses que controlen un sector en ple creixement i contínua transformació que destina gran part del seu pressupost a projectes de recerca i innovació. El complex petroquímic de Tarragona inclou, a més, una altra infraestructura cabdal per a l’economia catalana, el Port de Tarragona, que també està immers en un profund procés de digitalització a les seves instal·lacions i serveis per tal d’adaptar-se als reptes plantejats per la revolució tecnològica en la logística i el món portuari. En aquest sentit, durant la jornada s’exposaran les necessitats de digitalització del sector i es compartiran exemples sobre com la 5G pot obrir nous horitzons i impulsar substancialment aquest àmbit.

A mode introductori, s’exposaran les possibilitats d’aplicació de la 5G en l’entorn industrial petroquímic perquè siguin debatudes en la taula rodona i debat posterior, on s’identificaran els principals casos d’ús i necessitats de digitalització en el sector químic de Tarragona: gestió, manteniment i monitorització d’infraestructures crítiques associades a la indústria petroquímica i química; la 5G com a tecnologia facilitadora de la Internet de les Coses aplicada a la indústria en aquests sectors (Industrial IoT), i el desenvolupament de Neutral Host Platforms (plataformes neutres multioperadores per a compartició d’infraestructura) per a plantes industrials químiques i petroquímiques.