El Govern activa el Nivell 3 del Pla Alfa a 78 municipis de 8 comarques catalanes

Davant l’increment del perill d’incendi forestal per l’augment de la temperatura i la disminució de la humitat relativa, a partir d’avui divendres, 5 de juliol, s’activa el nivell 3 del Pla Alfa en 78 municipis de les comarques de l’Anoia, el Pallars Jussà, la Conca de Barberà, la Segarra, la Noguera, el Segrià, el Solsonès i l’Urgell. Els accessos al massís del Montsec i a la Baronia de Rialb estan restringits des d’aquest matí.

El cos d’Agents Rurals conjuntament amb Mossos i ADF efectuaran la vigilància en els espais on el Pla Alfa 3 es mantingui activat. Es farà un control pel molt alt risc d’incendi forestal i en aquestes zones han quedat suspeses totes les activitats que poden generar perill d’incendi. Està previst que el Pla Alfa 3 es mantingui activat com a mínim fins diumenge en funció de l’evolució d’aquest nou episodi de calor i situació del sud.

Els 90% dels incendis forestals  s’originen  com a conseqüència de l’activitat humana, ja sigui de forma accidental o per imprudències. Per minimitzar el perill d’incendi des del Departament d’Agricultura s’aconsella evitar la freqüentació de les zones forestals durant les hores de màxima insolació, així com la circulació de vehicles a motor i l’ús de maquinaria a les zones forestals entre la una del migdia i les sis de la tarda.

Altres mesures de prevenció passen per no utilitzar bufadors, serres radials o altres eines que puguin general guspires o sobreescalfaments i per comunicar al 112 columnes de fum prop del bosc o qualsevol conducta que pugui comportar perill d’incendi forestal.