Una jornada de referència del sector analitzarà la campanya de l’oli 2018/2019 a l’Escola Agrària Mas Bové de Constantí

El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP) de la Generalitat de Catalunya ha organitzat per al proper dimecres 3 de juliol, a l’Escola Agrària Mas Bové, a Constantí, la Jornada de Referència del Sector Oleícola Català ‘Els olis de Catalunya. Resultats de la campanya 2018/2019’, inclosa dins del Pla Anual de Transferència Tecnològica (PATT) del DARP.

El director general d’Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries del Departament, Carmel Mòdol, clourà, a les 13:30 hores, l’esmentada jornada, que inaugurarà, a  les 9:30 hores, el director dels Serveis Territorials del DARP a Tarragona, Àngel Xifré.

Així, a més de fer una valoració de la campanya, en el decurs de la jornada també s’abordarà l’empremta digital dels olis, la ‘nova categoria’ dels olis Premium, com promocionar els olis catalans a través de les xarxes socials, i dels concursos i guies que es realitzen arreu del món, per a finalitzar amb un maridatge entre els olis de les Denominacions d’Origen Protegides (DOP) catalanes i de diferents productes representatius de cada territori.

Segons l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA), del DARP, i responsable del Pla de Molins DARP-IRTA, la collita 2018/2019 s’ha caracteritzat per dues circumstàncies climàtiques principalment, que han condicionat tota la collita. La sequera de la primavera i l’estiu, que va causar que en bona part de Catalunya les produccions fossin inferiors, o molt inferiors, en volum a una campanya considerada normal. Aquesta sequera, va provocar un retard en la maduració de les olives, tot i que en anys de poca collita, els fruits maduren abans. A més, les pluges abundants de l’octubre van inflar molt les olives, el que encara va fer caure més els rendiments industrials dels productors (el rendiment és un % d’oli sobre el total del pes de l’oliva). Era un any on es preveia una important afectació per mosca, però sembla que les pluges van fer caure bona part de l’oliva picada, i les olives que han arribat a les almàsseres presentaven una baixa incidència de mosca.

Pel que fa a la valoració organolèptica, la poca collita i les pluges d’octubre han afectat la qualitat i el comportament dels olis, que en general han quedat aromàtics però bastant “plans” en boca, el que indica baixos nivells de polifenols i possiblement una vida útil curta. Tecnològicament, ha estat una collita en què els olis han decantat malament, i ha calgut filtrats ràpids per a poder reduir les aigües i impureses en suspensió que li resten intensitat d’aromes, i acceleren els processos fermentatius, que redueixen la vida útil de l’oli. La valoració que en fan les DOP catalanes és diversa, però en general les produccions han estat més curtes del que és habitual i els rendiments més baixos, els factors climàtics han incidit negativament en el desenvolupament de la campanya, primer per la sequera i després per les pluges en el moment de la recol·lecció. Les característiques i qualitats dels olis han estat molt variables, però malgrat tot també s’ha aconseguit olis d‘altíssima qualitat.