Comença la primera onada de calor de l’estiu

L’estiu s’inicia amb una progressiva pujada de la temperatura a partir d’avui dimarts. Una massa d’aire càlid emergirà del nord d’Àfrica i afectarà la Mediterrània Occidental. A partir del 25 es podran donar temperatures màximes molt elevades a punts de l’interior. Serà, però, a partir de dijous quan aquest episodi d’onada de calor s’accentuarà i afectarà a més punts del país. Fins i tot se superaran els 40 ºC als punts més càlids i es perllongarà, com a mínim, fins diumenge

El llindar establert pel Servei Meteorològic de Catalunya es correspon amb la superació de la temperatura màxima diària de cada municipi establerta pel percentil 98, que vol dir que només el 2% de dies dels mesos d’estiu la temperatura màxima ha estat superior a aquest valor previst. Per tant, a cada municipi serà un llindar diferent. Per exemple, a Valls (Alt Camp), el percentil 98 de calor està situat en 36,3 graus; a Colera (Alt Empordà) en 35,9; a la Seu d’Urgell (Alt Urgell) en 36,6; a Igualada (Anoia) en 38 graus; a Cervelló (Baix Llobregat), en 36,8 graus, i a Lleida (Segrià), en 38,1 graus. Quan aquests valors es preveu que se superin durant 3 dies seguits, som davant un episodi d’onada de calor.